2012. január 3., kedd

Bejgli


Végre sikerült elkészítenem a számomra tökéletes bejglit. Fényes, márványos, tele töltelékkel.
Andinál akadtam rá a receptre.

A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg-nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez ) 
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12,5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája, 1 dl hideg tejszín és kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie. A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!

Fontos: A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. (Szerintem hűtőben is lehet éjjelre tenni, nekem sem volt más hűvös helyem.)
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Alsó-felső sütés 200 fokon 25-30 percig kell sütni.

Mák  vagy  dió töltelék ( 6 db bejglihez )
85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa, mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, 0,5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

5 megjegyzés:

Rosita Vargas írta...

Un dulce especial y estupendo me encanta luce bien rico,abrazos y les deseo un gran año lleno de bendiciones,abrazoooooos.

Emoke írta...

Ezt az Andi féle bejglit többen elkészítették idén! (én most a laptopkonyhásat készítettem, de sztm ezt is ki fogom próbálni, mert mindenhol jót olvastam!) És mondjuk tökéletes, ahogy nézem! :)

Csongi írta...

Emőke, köszönöm!

marisz57 írta...

Jól néznek ki a bejglijeid, biztos finomak voltak!

Csongi írta...

Kétszer kellett sütnöm, mert annyira finom volt :)