2012. április 12., csütörtök

Francia kenyér

Ezt a receptet egy külföldi oldalon találtam, mivel nagyon sok pozitív hozzászólást kapott, ezért gondoltam én is elkészítem. Nem csalódtam benne, nagyon finom, könnyű kenyerem lett.




Hozzávalók: 640g kenyérliszt (BL-80), 20g friss élesztő, 2 teáskanál só, 1 késhegynyi aszkorbin, 375ml meleg víz.

A lisztet egy tálba szitálom, elkeverem benne a 2 teáskanál sót, az aszkorbint, ezután belemorzsolom az élesztőt. Egy kis víz hozzáadásával elkezdem dagasztani a tésztát, folyamatosan adagolva hozzá a folyadékot. Addig dagasztom, míg könnyű, rugalmas tésztát nem kapok. Letakarva, meleg helyen 45 percig kelesztem, ezután átdagasztom a tésztát, majd újabb 45 percig kelesztem. Miután a tészta újra megkelt nagyon enyhén lisztezett(!) deszkára borítom. Kétfelé veszem és mindegyik tésztát téglalap alakúra formázom/nyújtom, a hosszabbik oldalán behajtjuk a téglalap feléig mindkét oldalán, majd  összecsipkedjük a tésztát a tetején (ez lesz a kenyerünk alja) és olyan sütőpapíros tepsire helyezzük, amelynek van teteje. (Na, nekem ilyen nincs, így a gáztepsire raktam a tésztákat és a legnagyobb tepsimmel befedtem őket, de ez nem túl jó megoldás, mert nem volt valami magas a felső tepsim, így elég laposak lettek a kenyerek. Legközelebb kipróbálom a sütőzacskóban sütést.) Újabb 30 percig pihentetjük a kenyereket, közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra alsó-felső sütéssel. Miután letelt a 30 perc, a kenyereket 2-3 helyen bevágjuk, bespricceljük őket vízzel, a fedőt is bespricceljük jól vízzel és a kenyereket lefedve sütjük kb. 25 percig, majd a fedőt levéve addig, míg szép színe nem lesz. Mikor kivesszük őket, újra megspricceljük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.
Én úgy érzem nagyon jól sikerült ez a kenyér, és a családnak is nagyon ízlett :)

11 megjegyzés:

ChezSandra írta...

Nagyon gusztusos lett a kenyér! De megkérdezhetem, hogy mitől francia?

Csongi írta...

Ez egy vékony, hosszúkás kenyér, francia kenyér formázással készítve, de nem vagyok francia és nem Franciaországban élek :)

Csongi írta...

Még annyit, hogy ezen a néven találtam a neten egy külföldi blogban :)

ChezSandra írta...

Koszi, csak nem tudtam hirtelen mitol francia. A mai vilsgban , ahol a francia salatat is francianak mondjak :( de a kenyer meg mindig tuti jol néz ki ;)

Csongi írta...

Igazad van, az elnevezésre nem lehet adni. Nagyon köszönöm a dícséretet!

malterre02 írta...

En viszont franciaorszàgban élek, és baguette a hivatalos neve, hosszukàs vékony (és itt elég izetlen ) kenyér.... De igy, hogy francia kenyér igazàbol a névre utalva nem làtok màst, mint a baguette tésztàja kenyérré formàlva.. :-)))

Csongi írta...

A képen nem látszik, de ez egy vékony, hosszú kenyér :) Tudom, hogy baguette a hivatalos neve, de mivel én Magyarországon élek, ezért a magyar elnevezését használom. Az íze viszont nagyon finom, ez nem íztelen :)

Csongi írta...

Bocsánat: íztelen=ízetlen :)

ChezSandra írta...

Szia,
nah, beazonosítottam szerintem :)
Itt kint Nálunk Franciaországban ez a "Flûte (pain)" lesz ;)

Szép napot
S.

Edi írta...

Nagyon szép lett! Én is körülbelül így csinálom, és mi is francia kenyérnek becézzük :)

Csongi írta...

Köszönöm! Napi szinten készítem, annyira megszerettük :)