2011. október 27., csütörtök

Sós kifli


Ezt a nagyon finom, igazi békebeli sós kifli receptet @andre@ oldalán találtam.

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 2 kk. só, 2,5 dkg élesztő, 1 kk. cukor, 1 dl étolaj, 3 dl tej vagy víz

A hozzávalókból egy aránylag kemény tésztát dagasztunk, majd 45 percig kelesztjük. Miután a tészta megkelt, 12 részre osztjuk, kifliket formálunk és újra 45 percig pihentetjük. Míg a tészta pihen, egy lábasban 4 liter vizet forralunk, majd miután a víz felforrt 1 kk cukrot teszünk bele. Ha letelt a háromnegyed óra, akkor az enyhén gyöngyöző vízben kb. 6 másodpercre beletesszük egyenként a kifliket, de igazából a lényeg, hogy a víz mindenhol érje a tésztát. A kifliket a vízből egy lapát segítségével sütőpapíros tepsire helyezzük. Előmelegített, 200 fokos sütőben aranybarnára sütjük és rácson hagyjuk kihűlni.

Ugyanebből a tésztából és ugyanezzel az eljárással zsemléket is szoktam készíteni.:

Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

marisz57 írta...

A kiflik biztos nagyon finomak, a képen nagyon guszták!
De ez a vizes eljárás nem túl macerás?
És nem ezt nevezik "vízen kullogónak"?

Csongi írta...

Szerintem nem macerás. A vízen kullogó szintén egy kelt tészta, de azt vízen kelesztik.

Életünk és ételeink írta...

Jujj, nagyon jól néznek ki! Anyósom sütött ilyesmit, régóta vadászom a receptjét, lehet, hogy ez az. Beszámolok, ha igen!!

Életünk és ételeink írta...

És egy kérdés? Mekkorák ezek a kiflik nyersen?

Csongi írta...

A kiflik az előzőfőzés után már nem nagyon nőnek :) Remélem, hogy nektek is annyira fog ízleni, amennyire nekünk!

Csongi írta...

Az előzőfőzés előfőzés akart lenni :D

Irina írta...

Köszi, neki is állok!!

Életünk és ételeink írta...

Nagyon jóó kis tészta, a gyerekek szerint az eredmény "osztályon felüli"!

Csongi írta...

Örülök neki, hogy nálatok is sikere lett! :)