2012. május 5., szombat

Samoa kuglóf

Ez a sütemény Tücsökbogár kiírására, a SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) 5. fordulójára készült, melynek a témája: "Karamell, mert szeretem".



Első látásra szerelem volt, mikor megláttam ezt a kuglófot itt.
Amerikában a cserkészlányok szoktak ilyen ízű süteményt (cookie-t) árulni, legalábbis én ezt olvastam a interneten, mert érdekelt, hogy honnan is a név.
Szeretem a karamellt, szeretem a kókuszt és kíváncsi voltam, hogy milyen így együtt.
A recept leírásakor azt hittem, hogy egy pepecselős, "órákigkészülő" sütemény, de igazából 2-féle kevert tésztából áll (vaníliás és kakaós), amit felváltva kell egy kuglófformába adagolni és megsütni, valamint készíteni kell egy vajas-pirított kókuszos karamellkrémet, melyet rákenünk az elkészült és hűtött kuglófra, megszórjuk maradék pirított kókusszal és a végén megcsorgatjuk egy kis olvasztott csokoládéval.
Ízlett a végeredmény, de én legközelebb a krémben felezném a cukor mennyiségét, mert így nekem nagyon édes lett és talán tovább pirítanám a kókuszt (be kell valljam gyáva voltam, mert úgy láttam már hogy ég, pedig még szerintem piríthattam volna tovább), egyébként nagyon finom! A kész kuglófot mindenképp hagyjuk 1 napot állni, hogy összeérjenek az ízek!

És akkor következzen a recept, senki ne ijedjen meg attól, hogy hosszú lesz!

1. Tészta: 100g vaj, 180g cukor, 2 tojás, 120g liszt, 3/4 tk. sütőpor, fél tk. szódabikarbóna, 1/4 tk. só, 125 ml tej

2. Tészta: 180g cukor, 120g liszt, 80g kakaó, 3/4 tk. sütőpor, 1/2 tk. szódabikarbóna, 1 tojás, 60 ml olaj, 1/2 tk. só (én ennyit nem tettem, csak 1 csipetet), 1 tk. vanília kivonat, 125 ml víz + 125 ml tej

Kókuszos karamell krém: 1 doboz sűrített tej, 115g porcukor, 110g pirított kókuszreszelék, 1 tk. vanília kivonat, 200g szoba hőmérsékletű vaj, 1 csipet só

50g olvasztott étcsoki

Először is a sűrített tejet egy lábosba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, majd alacsony lángon 1,5-2 órát főzzük. Ezután felnyitás előtt hagyjuk teljesen kihűlni. (én ezt már a sütemény elkészítése előtt 1 nappal  megtettem).

Készítsük el külön-külön a tésztákat: vajat (olajat) cukorral habosra keverjük, hozzá jöhetnek a tojások, majd a tej, vanília és ezt keverjük simára. Külön tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a nedves hozzávalókhoz keverjük. A kakaós tésztánál itt adjuk hozzá a kakaóport és a meleg vizet. Formát kivajazzuk, lisztezzük, a tésztát egy evőkanál segítségével felváltva a formába tesszük. Előmelegített, 175 fokos sütőben (alsó-felső sütés) kb. 50 percig sütjük. Rácson kihűtjük.
A kókuszt száraz serpenyőben megpirítjuk. A karamellkrémhez adjuk a vajat, vaníliát, sót, porcukort és kb. 3 perc alatt sima krémmé keverjük. Adjuk hozzá a kókuszreszelék 3/4-ét, majd tegyük hűtőbe a krémet kb. 1 órára. (Na ez a leírás az én figyelmemet elkerülte, szerintem látszik is a képen, hogy a krém kezd lefolyni a tésztáról, így gyors fotózás után ment a süti a hűtőbe.)
A kuglófot, miután teljesen kihűlt bevonjuk a kókuszkrémmel, majd megszórjuk a maradék pirított kókusszal. Megolvasztjuk a csokoládét és megcsorgatjuk vele a kuglófot.



Jó étvágyat!