2012. április 16., hétfő

Fonott foszlós kalács

Ezt a receptet Marisz oldalán találtam és nagyon megtetszett. Nem csalódtam benne, már többször is sütöttem. Nyugodt szívvel ajánlom, mert nagyon-nagyon finom.



A hozzávalók:
500g finomliszt, 280ml tej, 100g olvasztott vaj, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 2 tojás, 25g élesztő

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrot, a sót, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját (a fehérjére szükség lesz), majd dagasztás közben adagoljuk a tejet és 50g olvasztott vajat. Mikor már összeállt a tészta, akkor dagasztjuk hozzá a maradék 50g olvasztott vajat. Kb. 45 percig kelesztjük.
A tésztát kiborítjuk a tálból és 2/3-1/3 részre vágjuk. Mindegyikből 3 részt vágunk még és egyenként rudakká sodorjuk, majd a rudakat összefonjuk, így 2 fonott kalácsunk van. A nagyobb fonott kalácsot sütőpapíros tepsire helyezzük, kicsit lelapítjuk, megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd ráhelyezzük a kisebb fonott kalácsot. Így még kelesztjük 40-45 percig. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra (alsó-felső sütés). Az újabb kelesztés után lekenjük a kalácsunkat mégegyszer enyhén felvert tojásfehérjével, majd sütjük kb. 40 percig. Mielőtt kivennénk, (5 perccel) 1 teáskanál cukor és 2 evőkanál tej keverékével átkenjük.

Megj.: én már többször készítettem úgy, hogy a megkelt tésztát félbe vágtam és így 2 fonott kalácsot készítettem.


2012. április 12., csütörtök

Francia kenyér

Ezt a receptet egy külföldi oldalon találtam, mivel nagyon sok pozitív hozzászólást kapott, ezért gondoltam én is elkészítem. Nem csalódtam benne, nagyon finom, könnyű kenyerem lett.




Hozzávalók: 640g kenyérliszt (BL-80), 20g friss élesztő, 2 teáskanál só, 1 késhegynyi aszkorbin, 375ml meleg víz.

A lisztet egy tálba szitálom, elkeverem benne a 2 teáskanál sót, az aszkorbint, ezután belemorzsolom az élesztőt. Egy kis víz hozzáadásával elkezdem dagasztani a tésztát, folyamatosan adagolva hozzá a folyadékot. Addig dagasztom, míg könnyű, rugalmas tésztát nem kapok. Letakarva, meleg helyen 45 percig kelesztem, ezután átdagasztom a tésztát, majd újabb 45 percig kelesztem. Miután a tészta újra megkelt nagyon enyhén lisztezett(!) deszkára borítom. Kétfelé veszem és mindegyik tésztát téglalap alakúra formázom/nyújtom, a hosszabbik oldalán behajtjuk a téglalap feléig mindkét oldalán, majd  összecsipkedjük a tésztát a tetején (ez lesz a kenyerünk alja) és olyan sütőpapíros tepsire helyezzük, amelynek van teteje. (Na, nekem ilyen nincs, így a gáztepsire raktam a tésztákat és a legnagyobb tepsimmel befedtem őket, de ez nem túl jó megoldás, mert nem volt valami magas a felső tepsim, így elég laposak lettek a kenyerek. Legközelebb kipróbálom a sütőzacskóban sütést.) Újabb 30 percig pihentetjük a kenyereket, közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra alsó-felső sütéssel. Miután letelt a 30 perc, a kenyereket 2-3 helyen bevágjuk, bespricceljük őket vízzel, a fedőt is bespricceljük jól vízzel és a kenyereket lefedve sütjük kb. 25 percig, majd a fedőt levéve addig, míg szép színe nem lesz. Mikor kivesszük őket, újra megspricceljük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.
Én úgy érzem nagyon jól sikerült ez a kenyér, és a családnak is nagyon ízlett :)