2012. január 11., szerda

Boros-oregánós burgonya

Ezt a köretet nagyon szeretem készíteni, mert nincs vele sok gond,  krumplipucolás, darabolás, fűszerezés, a többit pedig elvégzi a sütő, a család pedig imádja.



Körülbelül 1,5 kg burgonyához 1 dl száraz száraz fehérbor, fél dl víz, fél dl olaj, 2 teáskanál ételízesítő, oregano. (Az ételízesítő miatt nem kell sózni.)

A burgonyát megpucolom, felkockázom, ráöntöm a bort, a vizet és az olajat, megszórom ételízesítővel, majd az oregánóval, összeforgatom és lefedés nélkül mehet az előmelegített, 225 fokos sütőbe.
Sütési időt nem írok, mert ez függ a burgonya fajtájától.
Jó étvágyat!

2012. január 10., kedd

Narancsos mézes-mázas csirkeszárnyak



NoSalty oldalon találtam ezt a receptet, a hozzávalókon nem változtattam, de az elkészítésen igen, leegyszerűsítettem.

Hozzávalók: 1 kg csirkeszárny, 5 bő evőkanál méz, fél citrom és 2 narancs leve, kis darab gyömbér reszelve vagy őrölt gyömbér, 4-5 gerezd fokhagyma, 3 bő evőkanál ketchup, őrölt színes bors, 2 evőkanál sötét szójaszósz

A fenti hozzávalókat összekevertem, majd belekevertem a csirkeszárnyakat és pár órára a hűtőbe tettem pácolódni. Felforrósítottam a wokot, öntöttem bele pici olajat, amelyen a csirkeszárnyakat pác nélkül előpirítottam, mikor már kaptak egy kis színt ráöntöttem a páclét. Felforraltam, majd kis lángon fedő alatt hagytam, hogy elkészüljenek a csirkeszárnyak. (kb. 20 perc) Ezután fedő nélkül hagytam besűrűsödni a szaftot, de közben folyamatosan kevergettem a szárnyakat, hogy mindenhol bevonatot kapjanak.
Rizzsel tálaltam. Nagyon finomra sikerült.

2012. január 7., szombat

Gofri


Ezt a gofri receptet tisztatészta oldalán találtam.

Tíz éves koromban Csopakon nyaraltunk, én akkor, az ottani strandon ettem először gofrit. Porcukrosat és sárgabarack lekvárosat lehetett kapni, én a lekvárosra voltam teljesen rákattanva, naponta ettem egyet. Azóta kerestem azt az ízt és most végre megtaláltam. Most az Édesapám által, kemencében készített sárgabarack lekvárral ettem.
Természetesen ezentúl e recept alapján fogom készíteni a gofrit.

Íme a recept:

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 5 tojás, 2 tk. sütőpor, 3-4 dl tej
A szobahőmérsékletű margarint keverjük habosra. Tegyük hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a tojásokat, keverjük el. Adjuk hozzá felváltva a sütőporos lisztet és a tejet. Jó sűrű palacsintatészta állagúnak kell lennie. Kézi mixer legnagyobb fokozatán 2-3 percig keverjük. Gofrisütőben kisütjük.

2012. január 3., kedd

Bejgli


Végre sikerült elkészítenem a számomra tökéletes bejglit. Fényes, márványos, tele töltelékkel.
Andinál akadtam rá a receptre.

A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz.
A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg-nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
A tészta hozzávalói ( 6 db bejglihez ) 
90 dkg liszt, 25 dkg margarin, 12,5 dkg zsír, 10 dkg porcukor, 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2 db tojássárgája, 1 dl hideg tejszín és kb. 2 dl hideg víz vagy amennyit felvesz a tészta gyúrás közben. A tészta annyira legyen puha, hogy ha a gyúródeszkán a tenyereddel szétnyomod akkor feltekerhető legyen. A víz mennyiségét minden esetben a liszt minősége határozza meg!
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni. A tésztának keménynek kell lennie. A tésztát az összeállítása és a kimérése után kb. 20 percre tegyük hűtőbe.
Kb. 20 * 25 cm-es téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát.
Célszerű előző nap elkészíteni, betölteni a bejgliket és csak másnap reggel sütni!

Fontos: A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni. Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. (Szerintem hűtőben is lehet éjjelre tenni, nekem sem volt más hűvös helyem.)
Olyankor mikor ragacsos, nem nyújtható liszt nélkül a tészta, akkor gyúrni kell még hozzá lisztet! Nyugodtan hozzá lehet még dolgozni annyi lisztet, hogy nyújtható legyen!
Azért nem szabad lisztezett deszkán nyújtani, mert akkor nem lesz fényes a felülete a bejglinek!
Csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Alsó-felső sütés 200 fokon 25-30 percig kell sütni.

Mák  vagy  dió töltelék ( 6 db bejglihez )
85 dkg mák vagy dió, 50 dkg kristálycukor, 15 dkg zsemlemorzsa, mazsola, őrölt fahéj, sok reszelt citromhéj, 0,5 liter víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.